DGSG / Nieuws

Nieuws

Doe mee aan de klassikale niet-rokenwedstrijd: Smokefree challenge
Smoke Free Challenge is een klassikale niet-roken wedstrijd voor klas 1 en 2 in het voortgezet onderwijs. Leerlingen die meedoen aan deze challenge beloven een half jaar niet te gaan roken. Daarvoor zetten ze op drie momenten in dit half jaar hun handtekening. Daarnaast krijgen de leerlingen een voorlichtingsles over roken. Als de leerlingen het volhouden om zes maanden niet te roken, kunnen ze meedingen naar de landelijke prijs: met de hele klas een dag naar Walibi Holland. Daarvoor moeten ze wel een creatieve opdracht maken en inleveren. De wedstrijd loopt van november t/m mei en is een leuke, speelse manier om tabakspreventie in te zetten in de onderbouw van het voortgezet onderwijs! 
Meld je nu aan! Scholen melden zich aan bij hun lokale GGD of instelling voor verslavingszorg.

GGD-en en instellingen voor verslavingszorg die deelnemende scholen hebben, geven deelname van hun regio door via dgsg@trimbos.nl. Vervolgens krijgen zij toegang tot de digitale monitor. In de digitale monitor kunnen de scholen toegevoegd worden. Voor het werken met de digitale monitor ontvang je na aanmelding instructie. Aanmelden voor het komend schooljaar kan tot 1 oktober 2017.

Onderzoek roken en jongeren
Onderzoekers van de Radboud Universiteit en het Trimbos-instituut hebben enkele jaren geleden de handen ineengeslagen om samen te werken aan onderzoek naar roken bij jongeren. Deze onderzoekslijn bestaat uit meerdere onderzoeksprojecten die een belangrijke bijdrage gaan leveren aan onze kennis over de ontwikkeling van een nicotineverslaving bij jongeren. Lees hier meer.

Afname roken sterker op het vmbo-b, afname alcoholgebruik sterker op het VWO
Sinds 2003 is roken onder leerlingen van het VMBO-b (kader- of basisberoepsgerichte leerweg) sterker gedaald dan onder leerlingen van het VWO. Toch is het percentage rokers onder VMBO-b leerlingen in 2015 nog altijd het hoogst: 17% van de VMBO-b leerlingen heeft in de afgelopen maand gerookt tegenover 10% van de VMBO-t (gemengde of theoretische leerweg) en HAVO-leerlingen en 4% van de VWO-leerlingen.
Alcoholgebruik is de afgelopen jaren het sterkst gedaald onder leerlingen van het VWO. In 2015 hebben VWO-leerlingen het minst vaak in de afgelopen maand alcohol gedronken (12%). Dit is beduidend lager dan op de andere schoolniveaus (31% op VMBO-b, 23% op VMBO-t en 24% op de HAVO). Het lijkt erop dat preventieactiviteiten gericht op alcoholgebruik met name voor VWO-leerlingen effectief geweest zijn. Er lijkt dus ruimte voor verbetering door de activiteiten beter af te stemen op de verschillende schoolniveaus.

Lees meer over de samenhang met schoolniveaus in de fact sheet.

Rokeninfo.nl voor jongeren
De nieuwe website Rokeninfo.nl/jongeren geeft eenvoudige en betrouwbare informatie in een aantrekkelijke mix van beeld, tekst, video, polls en testjes. In video's laten jongeren bijvoorbeeld zien hoe ze stoppen met roken of op zoek gaan naar feiten en misverstanden over roken. Ook kunnen ze met een game zien hoeveel geld ze kunnen uitsparen als ze niet roken.

Nieuwe cijfers: wat vinden ouders van het middelen- en internetgebruik van hun kinderen?
Bijna alle ouders van pubers (9 7 procent) vinden dat scholen rookvrij en alcoholvrij moeten zijn en de overgrote meerderheid is het eens met de leeftijdsgrens van 18 jaar voor de verkoop van alcohol en tabak. Meer informatie vindt u in de factsheet. Of klik hier voor een infographic van de belangrijkste resultaten van het onderzoek.